B12 brist – vad kan man göra?

b12 brist

Brist på vitamin B12 är något som kan orsaka verkligt stora bekymmer. Vitaminbrist är förstås något som generellt bör undvikas. Alla vitaminbrister får dock inte lika allvarliga konsekvenser. När det gäller just B12 är det en vitamin du bör se till att få i dig tillräckligt av.

Olika tecken på brist

Även om det bästa du kan göra naturligtvis är att förebygga B12-brist, så är det ändå alltid bra att känna igen tecken på en vitaminbrist av den här typen. Brist på just B12 kan ge olika symtom, vilket gör att det finns en hel del att hålla koll på. Ett symtom på B12-brist kan vara blodbrist, eller anemi som det också heter. Anledningen till detta är att B12 behövs för att produktionen av röda blodkroppar ska fungera ordentligt. Blodbrist kommer med flera symtom, men det kan ofta yttra sig i ökad trötthet, yrsel och brist på ork och energi. Många som drabbas av blodbrist upplever också svårigheter att koncentrera sig. Hur kraftiga dessa symtom är kan variera från en person till en annan, men även beroende på hur allvarlig blodbristen hunnit bli.

Problem med nervsystemet

Om du lider av B12-brist kan du också drabbas av problem med nervsystemet. Anledningen till detta är att just B12 har stor påverkan på nerver och nervsystem. Om det förekommer en brist kan du drabbas av såväl stickningar som domningar, något som kan vara mycket obehagligt. Du kan så småningom också drabbas av nedsatt känsel i olika delar av kroppen, något som förstås kan upplevas som både skrämmande och irriterande.

Andra tecken

Det finns ännu fler tecken på B12-brist. Många drabbas av slemhinnebesvär, och detta hänger ihop med blodbristen. Det kan resultera i att mungiporna spricker bland annat, även om det inte nödvändigtvis är den enda konsekvensen. Anledningen till det här är förstås att slemhinnorna blir torrare, vilket kan leda till att de spricker. Det kan vara smärtsamt och det kan leda till infektioner.

Så får du i dig B12

Om du drabbats av brist på B12 gäller det förstås att du gör något åt det så fort som möjligt. När bristen väl är ett faktum kan du behöva få vitamintillskott utskrivna av läkare som skyndar på det hela. Om du däremot själv vill börja bygga upp B12-förrådet i ett tidigare skede, kan du börja ta en titt på vad du äter och dricker. Du kan troligtvis få i dig mer av denna vitamin med hjälp av kosten. B12 finns till exempel i fisk, kött och skaldjur. Även ägg, mjölk och ost är exempel på livsmedel som innehåller B12. För vegetarianer och veganer kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med B12 genom kosten, och kosttillskott kan då behövas. Viktigt att tänka på är att det inte alltid är själva intaget av B12 som är otillräckligt. I vissa fall kan det vara så att vitaminerna inte tas upp tillräckligt effektivt av kroppen. Det kan ha olika anledningar, som till exempel glutenintolerans eller inflammatoriska sjukdomar i tarmen.