Antiinflammatorisk kost

antiinflammatorisk kost

Du har säkert hört eller läst om antiinflammatorisk kost i olika sammanhang. Det pratas alltmer om detta, såväl inom sjukvården som i olika hälsosammanhang. Patienter med reumatologiska besvär informeras till exempel om att det kan vara nyttigt för dem att följa den här typen av kost. Fördelen med kost av den här typen är att du kan få bukt med olika hälsorelaterade bekymmer utan att behöva medicineras. Här ska vi ta en titt på vad som ingår i antiinflammatorisk kost och vilka effekter som kan uppnås.

Olika inriktningar

Även om du har bestämt dig för att du vill börja äta antiinflammatorisk kost, har du en del val kvar att göra. Det finns nämligen olika kostinriktningar. En populär sådan är medelhavskosten. En annan omtalad, och också populär variant är Paleo. Den senare kallas ibland även stenålderskost. Namnen säger en del om vad de olika inriktningarna innebär. Medelhavskosten utgår från vilken typ av mat som främst brukar ätas i länderna runt Medelhavet. Det ingår mycket frukt och grönt men även en hel del fisk och skaldjur. Däremot är det inte lika vanligt med rött kött. Omättat fett, bönor och linser används också en hel del i den här kostvarianten. Paleo utgår å andra sidan från vad som fanns tillgängligt att äta på Stenåldern. Den utgår med andra ord från naturliga råvaror, och mat som inte är processad på samma sätt som den ofta är idag.

Antiinflammatoriska livsmedel

Vad är det då du kan tillåta dig att äta om du vill följa en antiinflammatorisk kost? Det finns faktiskt en hel del livsmedel på den listan, så när du väl har lärt dig detta kommer det inte vara några problem att äta gott och varierat. Nötter hör till de livsmedel du gärna får äta, vilket gör att du har tillgång till såväl snacks som mellanmål. Du kan med gott samvete äta baljväxter och vildfångad fisk som till exempel torsk och makrill. Vidare är det fördelaktigt att äta frukt, bär och grönsaker.

Livsmedel som kan vara inflammatoriska

Tyvärr finns det en hel del livsmedel som är inflammatoriska. Dessa bör du naturligtvis undvika i största möjligaste mån. När du börjar med din antiinflammatoriska kost bör du givetvis se till att få tillgång till en komplett lista över sådant som bör undvikas, men här kommer några av de vanligaste livsmedlen.

  • Rött kött
  • Mjölkprodukt som mjölk, yoghurt och grädde
  • Socker
  • Härdade fetter
  • Friterad mat

Det finns naturligtvis en betydligt längre lista, men om du utesluter eller drar ned kraftigt på de livsmedel som listas ovan, har du kommit en lång bit på väg.

Vem har nytta av antiinflammatorisk kost?

Vem är det då som bör äta antiinflammatorisk kost? Egentligen är detta något som kan vara till nytta för alla, eftersom det är ett utmärkt sätt att hålla kroppen fri från inflammationer. Dessutom rapporterar många att sömnen förbättras med hjälp av den här sortens kost. Extra stor nytta kan det dock göra för personer som lider av reumatologiska sjukdomar, eller andra inflammatoriska tillstånd. Den som vill reducera risken för sjukdomar orsakade av en osund livsstil bör också satsa på en antiinflammatorisk diet.