Alla som någon gång har genomfört ett tungt träningspass eller har sprungit långt eller fort har upplevt mjölksyrans effekter. Den slår till med full kraft och alla som har upplevt det vet hur svårt det är att fortsätta med den aktivitet man håller på med. Benen tappar snabbt den kraft som brukar finnas i dem när mjölksyran slår till, och för den som i stället använder armarna i första hand kan naturligtvis mjölksyran slå till även där. Frågan är bara varför mjölksyra uppstår och vad det egentligen är som händer i kroppen.
En slaggprodukt som bildas i kroppen
Vad är då egentligen mjölksyra, detta fenomen som har ställt till det för så många av oss? Faktum är att det är en typ av slaggprodukt som bildas i kroppen. En del mjölksyra bildas även när du tar det lugnt och kopplar av, men produktionen ökar när du rör på dig och anstränger dig. Det är först när du anstränger dig rejält som du kommer märka av mjölksyran, eftersom det är när kroppen ska försöka förvandla kolhydrater och fett till energi utan att ha någon tillgång till syre som den kända mjölksyreeffekten slår till med full effekt. Slaggprodukterna lagras helt enkelt i musklerna eftersom kroppen inte längre klarar av att transportera bort den tillräckligt effektivt.
Vad kan du göra åt saken?
Det finns nog ingen som skulle påstå att mjölksyra medför några trevliga effekter. De flesta skulle nog gladeligen ta emot tips på hur det går att undvika att drabbas av detta. Det bästa du kan göra är helt enkelt att höja tröskeln för tidpunkten för när mjölksyran slår till. På så sätt kan du se till att du hela tiden kan anstränga dig lite mer utan att behöva stifta denna otrevliga bekantskap. Intervallträning brukar sägas vara ett utmärkt sätt att höja tröskeln för mjölksyran. Både konditionsträning och styrketräning i olika former kan vara till hjälp. Huvudsaken är att du pressar dig hårt och intensivt under kortare intervaller, för att sedan låta kroppen återhämta sig under en kort stund. Därefter upprepar du dina övningar. Genom att göra detta ser du till att kroppen blir bättre på att transportera bort mjölksyran från musklerna, vilket gör att du kommer att tåla hårdare och hårdare träning.
Är det farligt att fortsätta träna när mjölksyran slår till?
En fråga som många vill ha svar på är huruvida det är farligt att fortsätta träna efter att mjölksyran har slagit till. Svaret är att det inte är farligt, däremot skulle nog de flesta säga att det är mycket obehagligt. Det är dessutom svårt att träna vidare när musklerna inte svarar som du är van vid. En risk med att fortsätta träningspasset är att du lättare kan trampa snett eller ramla när du har full kroppen av mjölksyra. Det kan därför vara bättre att låta kroppen återhämta sig när du väl inser att mjölksyran har slagit till med full kraft. Du bör däremot inte stanna helt och hållet, utan i stället sänka tempot och fortsätta ditt pass på en lägre nivå. På så sätt låter du kroppen göra sitt jobb och transportera bort mjölksyran.