Så får du mer energi på jobbet


Sommaren börjar lida mot sitt slut och årets semester har tagit slut för många. Det är dags att återgå till jobbet efter en lång eller kortare ledighet. Naturligtvis hoppas de flesta på att kunna möta hösten med ny energi. Men hur gör man egentligen för att få mer energi på jobbet? Här har vi samlat några tips, som kan vara till stor hjälp när det är dags att ta nya tag efter avslutad ledighet.

Skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord

Det kan tyckas låta konstigt att ett skrivbord kan bidra till mer energi, men faktum är att det kan det. Att sitta ned en hel dag framför ett vanligt skrivbord, kan få vem som helst att tappa energin i takt med att dagen fortskrider. Att kunna byta ställning och stå upp och jobba är därför viktigt. Om du tar för vana att stå upp när du har möten, eller under valda delar av dagen, är det högst troligt att du får mer energi. Dessutom är detta att föredra ur hälsosynpunkt.

Ladda upp med mellanmål

En arbetsdag är vanligtvis ganska lång, och många gånger är lunchen den enda tidpunkt då vi får i oss något att äta. Det är dock alldeles för sällan. Naturligtvis förlorar du energi om du inte förser kroppen med näring då och då. Det bästa du kan göra för att få mer energi på jobbet är därför att ladda upp med mellanmål. Du bör dock vara noga med att det ska vara nyttiga mellanmål. Frukt är ett bra exempel, men det finns också andra alternativ. Osötad yoghurt eller kvarg kan vara ett bra sådant, liksom nötter som många väljer att äta till mellanmål.

Skaffa dig en överblick

Något som kan bidra med mer energi är att ha en bra överblick. Börja därför dagen med att se över din kalender. Vilka möten har du framför dig, och vilka uppgifter behöver slutföras? Gör gärna en lista med fem eller sex saker som ska göras, och sätt upp mål för dagen. Många upplever att det ger förnyad energi när en punkt på listan kan bockas av som klar.

Försök promenera på rasten

Om du har tid över på lunchrasten kan det vara en god idé att försöka klämma in en promenad. Den behöver inte vara lång, men du kommer troligtvis få mer energi när du får i dig frisk luft och dessutom får röra på dig. Försök därför hinna med en runda på rasten, om än en kort sådan. Det kommer att ge ny energi inför eftermiddagen.

Ät bra

Något som är viktigt för att du ska få energi på jobbet är rätt kost. Se därför till att börja dagen med en nyttig och rejäl frukost. Det hjälper dig att klara förmiddagen på ett bra sätt. När det sedan blir dags för lunch är det viktigt att du fyller på med näring. Ät en näringsrik och ordentlig lunch, så att du tankar med den energi du behöver inför resten av dagen. Att äta rätt är nödvändigt för att du ska kunna ta dig an dagarna på jobbet fylld med energi och glädje.