Enkla tips för att röra på dig mer


Väldigt många vuxna upplever att de sitter stilla under alldeles för stora delar av dagen. Är du en av dem? I så fall är det dags att se över hur du kan få in mer motion och rörelse i vardagen på ett enkelt sätt. Det är inte nödvändigt att förändra alla dina rutiner. Det gäller bara att hitta de små tillfällena att röra på dig.

Ta ett möte på gående fot

Idag är det väldigt vanligt med telefonmöten. Av ren vana är det många som sitter framför skrivbordet medan mötet pågår. Ofta finns det dock inget som tvingar dem att förbli sittande. Om ett möte till exempel pågår i en timme och endast sköts via telefon, utan att kräva tillgång till en dator, är det ett alldeles ypperligt tillfälle för en promenad. Du hinner med en relativt lång promenad på en timme. Dessutom kan du få ny energi tack vare motionen och den friska luften. Många upplever dessutom att det kan vara lättare att komma med nya idéer i och med miljöombytet.

Gå till affären

Om du bor i närheten av en butik kan det vara en god idé att börja promenera dit i stället för att ta bilen. Även om det bara blir en promenad på fem eller tio minuter så gör det skillnad. Det är ett enkelt och smidigt sätt att få in lite mer motion i vardagen.

Gå eller cykla till jobbet

På många orter bor en väldigt stor del av befolkningen inom 15 minuter från sin arbetsplats. Det går att promenera eller cykla utan att det tar alltför lång tid. Genom att börja och avsluta arbetsdagen med en promenad eller en cykeltur får du in lite mer vardagsmotion i ditt schema. Det kan dessutom göra att du vaknar till ordentligt på morgonen, och att du får lättare att lämna jobbet bakom dig när du går hem. Det kan med andra ord medföra flera fördelar.

Ta trapporna

I många hyreshus och på många arbetsplatser finns det hiss. Naturligtvis finns det även trappor, men för många är det en självklarhet att ta hissen när det finns en sådan. Här kan det dock vara en bra idé att tänka om. Överväg att ta trapporna i stället, så ofta du hinner och har möjlighet. Det tar vanligtvis bara någon minut extra, men det ger möjlighet till rörelse och dessutom kan det hjälpa till att förbättra konditionen. I takt med att du får bättre kondition kan du höja tempot. Till slut kanske du till och med orkar springa uppför trapporna.

Många bäckar små

När du funderar över hur du kan börja röra på dig mer, utan att behöva möblera om helt i ditt schema, kan det vara bra att komma ihåg det gamla ordspråket som inleds med många bäckar små. Du behöver inte ta dig an ett timmeslångt träningspass för att komma i gång med motionen. Ofta räcker det gott med att hitta små tillfällen i vardagen då du faktiskt kan få in fler steg och mer rörelse.